Familie Menger Krug. Motzenbäcker wijnen.

Familie Menger Krug. Motzenbacker wijnen

“Het geheel is meer dan de som van afzonderlijke delen”

Marie Menger Krug

Marie Menger Krug

Mag ik jullie voorstellen aan Marie Menger Krug. Een afgestudeerd ingenieur voor oenologie en wijnbouw. Via een relatie heb ik de mousserende wijnen van Marie leren kennen. En ik werd nog meer verliefd op Duitse Sekten. Deze wijnen met een “sparkling” kenmerk (ook wel bubbels genoemd) worden ook in Champagne flessen gemaakt. Sterker nog het product is hetzelfde maar mag niet zo genoemd worden. De naam Champagne is beschermt.

Terug naar Marie. Zij is samen met haar zus Eve de dochter van Klaus en Regina Menger-Krug. In 2015 hebben pa en ma het vaandel overgedragen aan Marie. En er veranderde nog iets. De naam van de Sekten zijn veranderd in Motzenbäcker. Als eerbetoon aan Marie’s grootmoeder. Met inachtneming dat de wijnen zo puur mogelijk worden gemaakt. Lees: klassieke vervaardiging. Ecologie en “vegan” zijn kernbegrippen voor niet alleen de Sekten maar ook voor Marie’s  “stille” wijnen. Rood, wit en rosé.

Villa im Paradies

Villa im Paradies

Villa im Paradies

Het wijngoed ligt in de Pfalz en een groot deel in Rheinhessen. In het plaatsje Deidesheim staat de Villa in Paradies. Het huis staat letterlijk tussen de eigen wijngaarden in. Ruppertsberger Reiterpfad, Deidesheimer Paradiesgarten, en nog een paar stukken. Op de “Weinbirgen” tegen het bos aan. Prachtige ligging ten op zichtte van de zon en wind. In het najaar is pas echt goed te zien hoe mooi het is, met alle herfstkleuren. Ik loop zelf graag door deze wijngaarden. Het leven is er rijk aan natuur en culinair leven.

HEER-LUK

Handgeplukt

In Deidesheim wordt alles met de hand geplukt voor Motzenbäcker. Zorgvuldig handwerk maakt dat de beste druiven tot wijn worden gemaakt. De selectie vindt al op de wijnstok plaats. Een aantal repen hebben stokken van meer dan 40 jaar oud. Regina en Klaus waren revolutionair met hun Sekt maken. Daarom zijn ze zo bekend in Duitsland. Hun passie en vakmanschap in klassiek en traditionele flesgisting om een Duitse mousserende wijn te maken die minstens gelijk is aan Champagne. Marie is nog een stap verder gegaan. Een (r)evolutie is haar biologische, veganistische, zonder dierlijke klaringsmiddelen mousserende wijn te maken. Methode Rurale.

Handgeplukt
HEER-LUK
Marie Menger-Krug

Marie en Ik. (HEER-LUK voor alle duidelijkheid)

De gastvrijheid in de tuin van Villa in Paradies spat ervan af. En er is overal over nagedacht. Zo komt het op mij over. Het roept direct goede herinneringen op aan mijn Kloostertuin anno 2018. Nonchalant staat het meubilair verspreid door de tuin. Onder grote hoge bomen met op de achtergrond de wijnranken van Ruppertsberg. Het doel van de tuin is duidelijk. Wijn drinken!! Zoveel je wilt! Er zijn kosten aan verbonden dat dan weer wel.

De eerste keer dat ik Marie trof in haar tuin vertelde ze over haar passie aan ongeveer 70 mensen. Iedereen had een glas Brut Rosé Sekt in zijn of haar handen. Marie heeft met iedereen persoonlijk geproost. En dat doet ze vrij stevig met goed klinkend glaswerk. Na een kort praatje werd de gang voortgezet het volgende wijnhuis in Deidesheim. Later ben ik met Yvonne nog verschillende keren terug geweest. En er ontstond een relatie tussen wijnboer/maker en wijn handelaar.

Sinds half 2020 ben ik voor het eerst Marie’s wijnen gaan kopen voor in de winkel. Ik heb vertrouwen in deze wijnen. Marie heeft wel gemerkt dat de Nederlandse wijncultuur nogal verschilt van de Duitse. Neem alleen de accijnzen en het kopen van wijn in de supermarkt. 90% nota bene. Ondenkbaar in Duitsland. Daar koopt men de wijn bij de specialist. Misschien dat daardoor de aantrekkingskracht van onze firma is geboren. Op een gegeven moment laat ze mij een nieuwe lijn zien. De blauwe lijn. Prachtig etiket, koninklijk blauw met goudkleurige letters als opdruk. Van alle wijnen in de blauwe lijn kreeg ik een doos mee. De blauwe lijn bestaat uit Weissburgunder, Grauburgunder, Riesling, Auxerois, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosé en Spätburgunder.

Motzenbacker Blauwe Lijn

Motzenbacker Hakuna Matata lijn

Enkele weken na een proeverij met het testpanel ACH, (Ambassadors Club HEER-LUK) ben ik terug gegaan naar Marie. De wijnen zijn erg goed bevonden. Met de aanvullende tekst dat dit “culinaire” wijnen zijn. Geen doordrinkers. Die doordrinkers komen uit een andere wijnlijn van Marie. Hakuna Matata van Motzenbäcker. Het geen ongeveer omschrijft als “maak je geen zorgen”. Van het een komt dus het ander. Nadat we door de oude wijnkelders van Klaus en Regina zijn gelopen en na een bezoek aan de wijnmakerij in de buurt van Alzey hebben we allebei ja gezegd tegen het exclusief houden van Marie’s wijnen voor Nederland door HEER-LUK.

Dus Motzenbäcker, Krugscher-Hof en de Sekten van Motzenbäcker.

Dat schept wel wat verwachtingen. Zowel bij Marie en zeker bij mij. Er wordt met grote regelmaat gezegd “ik heb nog nooit slechte wijn gedronken bij jou” (HEER-LUK).

Meer weten over Marie en haar wijnen? Klik hier

Hieronder vindt u een overzicht van de wijnen die ik momenteel in de winkel heb liggen.

Motzenbacker Hakuna Matata