Proeverijen

Ontdek de wereld van de wijnen via een van onze proeverijen.

Hieronder staan de diverse thema's die we frequent zullen gaan houden. Wijn proeven is ontdekken, dus ontdek de inhoud van de thema's door met de muis er overheen te bewegen.

Dorpje in de Elzas

Thema 1

Dit gebied heeft een stoffig imago. Maar klopt dat wel?

Elzas

Het meest onderschatte wijngebied van Frankrijk. De Elzas. Het is niet zo gek dat de grens tussen Duitsland en Frankrijk een paar keer verschoven is. Want alles wat er van die bodem afkomt is zeer rijk aan smaak, voedingstoffen en geuren.

Dit zou een inleiding kunnen zijn van de Proeverij “Elzas”. Wat maakt de Elzas zo bijzonder? En waarom is het een van mijn favoriete wijnstreken?

De Elzasser wijnen in combinatie met Elzasser gerechten maakt dit een hele complete proeverij.

Kosten per deelnemer ca. €30,00. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.

chardonnay

Thema 2

Eigenlijk ben ik ABC, langzaam moet ik herzien.

Chardonnay

Hoe komt het dat Chardonnay de beroemdste druif ter wereld is geworden? Waar komt ‘ie eigenlijk vandaan en wat zijn haar eigenschappen?

Chardonnay wordt over alle wijngebieden ter wereld verbouwd. Heeft specifieke eigenschappen en komt in de duurste wijnen ter wereld voor.

Kosten per deelnemer ca. €30,00. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.

Eguren Ugarte 290719

Thema 3

We waren bijna familie. Maar dat is lang geleden.

Spanje

Het land van de Costa’s, sinaasappels en zon. Kan daar goede wijn gemaakt worden? Het antwoord is ja! Maar hoe dan?

Wat wij veel zien is dat het verzengend heet kan zijn in Spanje. Dat heeft invloed op de oogst. De bekendste wijn is Rioja, er is meer, veel meer!

Spanje ontwikkeld zich steeds mondialer als het over wijn gaat, maar gaat dat altijd goed? Welke positie heeft Spanje?

Kosten per deelnemer ca. €30,00. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.

wijnspijs

Thema 4

Als je dit onder de knie hebt, wordt alles een feest.

Wat drinken we erbij?

Stel je hebt een goed flesje wijn ingeschonken en denkt: HEER-LUK! Maar wat eet ik erbij? Een hapje of een gerecht? Kan dit wel?

Er zijn verschillende manieren wijn en spijs goed te combineren en dat met elkaar te beleven. Dat kan van culinair tot eenvoudig. En vanuit alle hoeken van de wereld.

De aromaschijf speelt hierin een belangrijke rol. Hoe pas je die toe?

Kosten per deelnemer ca. €30,00. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.

wijnverrassing

Thema 5

Een uitdaging.

Verrassing

Omdat er zoveel wijnthema’s behandeld kunnen worden wil ik ook in kunnen spelen op trends en actualiteiten. Zoals versterkte wijnen, of alcoholvrije wijnen. In overleg met jullie stel ik een programma samen.

Kosten per deelnemer afhankelijk van onderwerp. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.

terroir

Thema 6

Save the planet, zonder te overdrijven.

Terroir

Een wijnterm voor bodemsoort/samenstelling is terroir. Welke invloed heeft de natuur op de wijnsmaak?

Alle delen van de wereld hebben hun eigen bodemsoorten. Dat is ook de reden dat niet overal wijn gemaakt kan worden. En in vele regio’s juist wel. Is vulkanisch gebied anders dan kalkgrond? En hoe onderhoudsgevoelig is dat terroir eigenlijk?

Waarom groeit de Cabernet Sauvignon overal en de Blaufränkisch juist niet?

Kosten per deelnemer ca. €30,00. Minimaal aantal deelnemers 8 personen.